Verbouwde Meppel-school biedt kansen voor Den Haag Zuidwest

Den Haag Zuidwest kampt met hoge schooluitval en werkloosheid, maar ROC Mondriaan wil hier verandering in brengen met de Meppel. Na een verbouwing van ruim een jaar is de gerenoveerde school aan de Meppelweg in Den Haag in gebruik genomen en biedt het onderdak aan de School voor Entreeopleidingen, de School voor Begeleiding, Advies en Schakeltrajecten (BAS) en oriëntatie- en schakeltrajecten taal voor jongeren die nieuw zijn in Nederland. Tijden het Open Huis op zaterdag 11 februari kwamen ruim 700 buurtbewoners, oud-studenten en docenten een kijkje nemen.  

Het schoolgebouw biedt plaats aan 750 studenten voor het schooljaar ’22/’23. Het gerenoveerde gebouw is ook een Rijksmonument en is duurzaam gerenoveerd met monumentenglas, een goed geïsoleerd dak en bijna 400 zonnepanelen. De ruimtes worden verwarmd en gekoeld met lucht. Het gebouw is ingericht voor jongeren vanaf 16 jaar, ongeacht hun diploma of taalvaardigheid. De Meppel biedt jongeren de kans om een beroepsonderwijs opleiding te volgen en te werken aan hun toekomst.

 Barrières doorbreken

ROC Mondriaan wil jongeren aanmoedigen om de arbeidsmarkt op te gaan met zelfvertrouwen. Het gebouw biedt kansen om barrières te doorbreken en verhoogt de mogelijkheden voor zowel de jongeren als hun directe omgeving. Het gebouw is niet alleen gerenoveerd om er mooi uit te zien, maar ook om een moderne leeromgeving te bieden. Nieuwe installaties, meubels en technologie zorgen ervoor dat studenten op een moderne en comfortabele manier kunnen leren.

 Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Kroner. Oprichter Mark Graafland legt uit dat theorie en praktijk zijn verdeeld over de verdiepingen van het gebouw, wat een klimaat creëert waarin kruisbestuiving plaats kan vinden. Wethouder Kapteijns is verheugd over de realisatie en ziet het gebouw als een kans om mensen het steuntje in de rug te geven dat ze nodig hebben. Onderwijsdirecteur Bijzondere Voorzieningen ROC Mondriaan, Maarten Bonarius, ziet ook mogelijkheden om kinderen in de omgeving te inspireren. Zien doet geloven! 

 Emotionele waarde voor oud-studenten

Tijdens de verbouwing bleek het gebouw veel emotionele waarde te hebben voor mensen die er vroeger op school hebben gezeten. Op social media ging het al snel rond dat het gebouw weer werd verbouwd naar een school. De Meppel is meer dan alleen een school, het is een plek waar jongeren kunnen opbloeien en groeien. Dit was in het verleden al het geval, toen het nog de R.K. Technische School St.Paulus was en nu weer. 

 ROC Mondriaan is verheugd om de Meppel in gebruik te nemen kijkt uit naar samenwerkingen met de buurt. Ze willen de jongeren niet alleen opleiden, maar ook helpen om zich verder te ontwikkelen en zich te integreren in de samenleving.

 Ondersteunende functie voor de buurt

De school is niet alleen bedoeld om jongeren te helpen, maar ook om de gemeenschap te ondersteunen. De Meppel is een plek waar jongeren, bedrijven en instanties elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren. De samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en instanties biedt de studenten de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende beroepen en zich voor te bereiden op hun toekomstige carrière.

 De Meppel is een belangrijke troef voor de toekomst van Den Haag Zuidwest en zijn inwoners. Het gebouw biedt jongeren de mogelijkheid om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is een plek waar jongeren en de buurt kunnen samenwerken om een betere toekomst op te bouwen.

 Ruim 700 buurtbewoners en oud-leerlingen aanwezig bij Open Huis

Op zaterdag 11 februari vond het Open Huis plaats, waar iedereen het gerenoveerde gebouw kon bekijken en ervaren. Ruim 700 buurtbewoners, oud-leerlingen en geïnteresseerden kwamen naar de Meppel om te zien wat er door de verbouwing mogelijk is gemaakt. De gehele middag was er van alles te doen en te bezichtigen. Er was lunch, er waren rondleidingen, een springkussen voor de kinderen en livemuziek! Het Open Huis was een groot succes en toonde de buurt wat er mogelijk is met de Meppel.

 Documentaire

Na een intensieve en transformerende renovatie van ruim een jaar, is de school eindelijk klaar voor gebruik. Om dit moment te vieren, heeft Bureau Visueel een documentaire gemaakt over de Meppel. De documentaire bevat onder andere interviews met oud-leerlingen, docenten en directeuren van de toenmalige R.K. Technische School St. Paulus (nu de Meppel). De documentaire is nu beschikbaar op de website van de Meppel en geeft een uniek kijkje achter de schermen van dit prachtige gebouw.