Geschiedenis van het gebouw

Momenteel wordt het pand aan de Meppelweg 339 t/m 341 en Zuidwoldestraat 24 verbouwd. Dit schoolgebouw is eind vijftiger jaren gebouwd voor de RK Technische School St. Paulus, naar ontwerp van de architecten Nics. F.A. Molenaar en P.A.N. Sips. De officiële opening hiervan vond plaats op 30 juni 1960.  Later heeft het Haagsch Vakcollege ervan gebruik gemaakt en daarna een kinderdagverblijf. Ook was dit gebouw het tijdelijke onderkomen van het Residentie Orkest.

De complete renovatie en transformatie van het gebouw op dit moment is ontworpen door Bureau Kroner Architecten. 

Over het gebouw

Praktijk en theorie

Het gebouw bestond vroeger uit twee delen: een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte was het langwerpig bouwdeel van drie verdiepingen aan de de kant van de Zuidwoldestraat. Het praktijkgedeelte was het vierkante bouwdeel aan de Meppelweg. Dit deel heeft een grote centrale hal met omlopende galerijen waaraan lokalen zijn gelegen en heeft een monumentale vloer van scherfmozaïek van verschillende kleuren natuursteen.

Met de verbouwing wordt alles op de begane grond praktijk en op de verdiepingen erboven theorie. Door het op deze manier in te delen, zorg je voor een klimaat waar kruisbestuivingen kunnen plaatsvinden. Je ziet vaker wat anderen aan het doen zijn, kunt geïnspireerd worden door andere werkvelden en daar hopelijk ook weer van leren. 

Trappenhuizen en muurschildering

De trappenhuizen zijn voorzien van honingraatvormige ramen. In het trappenhuis is een muurschildering aangebracht van beeldend kunstenaar Marius de Leeuw. Het stelt de confrontatie voor tussen jonge mannen met natuur en techniek.

Kleuronderzoek 

Door een halve eeuw aan verschillende bewoners en verbouwingen, was het lastig te bepalen welke kleuren van origine het schilderwerk was van bijvoorbeeld kozijnen, hekwerk en trapleuningen. Monumentenzorg heeft onderzoek gedaan naar welke aspecten van het gebouw behouden moeten worden en in hoeverre. Samen met Bureau Kroner Architecten en ROC Mondriaan is er onderzocht wat essentieel is om te geschiedenis van het gebouw te bewaken. 

Het onderzoek bestond onder andere uit het analyseren van archiefbeelden, maar ook werden de verschillende verflagen nauwkeurig onderzocht. Verf werd door een kleurenonderzoeker eraf gehaald en onder de microscoop gelegd om te bepalen welke lagen en kleuren teruggevonden konden worden en of er bepaalde grondstoffen in zitten die in een bepaalde tijdsperiode in verf zaten.

Het gehele gebouw is op dit niveau onderzocht waarna de kleuren bepaald konden worden van het nieuwe verfwerk en interieur.

 

Scherfmozaïek in vloer van centrale hal, door Marius de Leeuw
Foto door D. Valentijn