Opleidingen ROC Mondriaan van start aan de Meppelweg in Den Haag Zuidwest.

Ruim honderd docenten en medewerkers arriveerden op maandagochtend 22 augustus in Den Haag Zuidwest, aan de Meppelweg, om voor het eerst hun nieuwe werkplek te bezichtigen. Na een verbouwing van ruim een jaar, is het multifunctionele schoolgebouw de Meppel feestelijk in gebruik genomen door ROC Mondriaan met de School voor Entreeopleidingen, de School voor Begeleiding, Advies en Schakeltrajecten (BAS) o.a. bestaande uit, (her)oriëntatietrajecten en schakeltrajecten taal voor jongeren die nieuw zijn in Nederland.

De ruim 750 studenten van schooljaar ‘22/’23 zijn de eersten zijn die in het gerenoveerde schoolgebouw les krijgen. Gloednieuwe stoelen, spiksplinternieuwe (duurzame) ramen, luchtventilatie dankzij de hypermoderne zonnepanelen, prachtige praktijkruimtes en dit alles in een historisch rijksmonument.

ROC Mondriaan heeft de intentie, ervaring en expertise om bij te dragen aan een bloeiende maatschappij. Om jongeren te motiveren de arbeidsmarkt op te gaan met zelfvertrouwen. Om barrières te doorbreken en niet alleen mogelijkheden voor zichzelf te zien, maar ook voor hun directe omgeving. Iedereen vanaf 16 jaar kan hier terecht, ook als je geen diploma hebt, de Nederlandse taal niet goed beheerst of niet eerder de kans hebt gehad om een opleiding te volgen.

Directeur BAS opleidingen José Brama: “Zo zijn er jongeren met een vastgelopen schoolsituatie. Om wat voor reden dan ook. Het is belangrijk dat zij de opstap naar een school weer kunnen maken op een plek waar men altijd welkom is, waar er een (nieuwe) start mogelijk is.”

Directeur Entreeopleidingen Philip Nijgh: “Geweldig om hier eindelijk rond te kunnen lopen nu het af is en in gebruik genomen kan worden. Praktijk- en theorieonderwijs komen hier samen. Studenten kunnen hier in een veilige setting allerlei beroepen leren en oefenen. De nieuwe praktijkruimtes op de begane grond zijn echt indrukwekkend. Van een auto- en techniekbedrijf tot een restaurant en logistiek centrum, het komt hier allemaal samen.

We hebben enorme transformaties gezien bij studenten die deze opleiding hebben gevolgd in andere vestigingen. Je ziet ze uit hun schulp kruipen, nieuwe dingen durven, zelfvertrouwen ontwikkelen. Ze worden hier gezien, hun potentieel wordt gezien en het is bijzonder om mee te maken hoe ze hun kwaliteiten ontdekken en ontwikkelen.”

Philip: “Wij hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan het aantrekken van nieuwe docenten uit het bedrijfsleven. Deze docenten weten hoe je studenten vaardigheden kunt leren die direct in de praktijk toepasbaar zijn en waar ze hun hele verdere leven profijt van hebben. We zijn echt trots op de groep docenten die hier komt werken en dat het allemaal is gelukt, zeker in deze arbeidsmarkt.”

Ook buiten de reguliere schooltijden hoopt José Brama dat het ROC o.a. taaltrajecten gaat creëren voor inwoners van Den Haag Zuidwest: “Van 09.00 tot 16.00 uur gebeurt hier natuurlijk al erg veel en worden er allerlei vormen van scholing aangeboden, maar van 16.00 tot 22.00 uur is er nog veel mogelijk. Denk aan taalcursussen Nederlands, voor bijvoorbeeld ouders. Zien is geloven en we hopen dat wat de jongeren doormaken, inspireert en doorsijpelt naar de volwassenen!”

Op maandagochtend 22 augustus mochten docenten voor het eerst de faciliteiten bekijken. Maandag 29 augustus is de eerste schooldag.

Over de opleidingen

De entreeopleidingen zijn er voor iedereen vanaf 16 jaar die geen diploma van het voortgezet onderwijs heeft behaald. De entreeopleiding bereidt jongeren voor op uitstroom naar de arbeidsmarkt en op doorstroom naar een vervolgopleiding.

BAS staat voor Begeleiding, Advies en Schakeltrajecten voor studenten en bestaat uit verschillende voorzieningen en schakeltrajecten. BAS begeleidt jongeren vanaf 16 jaar op weg als het om verschillende redenen nog niet goed lukt om bij een van de opleidingen van ROC Mondriaan in te stromen. Samen wordt gekeken naar een passende (maatwerk) oplossing. Ook wordt er ISK onderwijs gefaciliteerd.

 

Foto’s: Nikki Born