Video: Haags Productiebedrijf

De Meppel wordt dé campus voor ontwikkeling in Den Haag Zuidwest.

Op maandagmiddag 23 mei 2022 kregen pers en relaties van ROC Mondriaan een sneak peek van de Meppel, het rijksmonument aan de Meppelweg dat wordt verbouwd tot een plek voor de toekomst. Onder toeziend oog van Wethouder Sociale Zaken en Werk Arjen Kapteijns (GroenLinks) en Wethouder Wonen, Werken en Welzijn Martijn Balster (PVDA) werd stilgestaan bij de functie die de Meppel zal krijgen in Den Haag Zuidwest en de kansen die dit biedt.

Er is veel schooluitval en werkloosheid in Den Haag Zuidwest. De Meppel wil hier wat aan doen. Geloven dat er een betere toekomst voor je in het verschiet ligt, gaat een stuk makkelijker wanneer er een plek is waar je jezelf kunt ontwikkelen. Ook als je geen diploma hebt of als je door omstandigheden niet eerder de kans hebt gehad om een opleiding te volgen.

ROC Mondriaan betrekt dit gebouw na de zomervakantie van 2022 met de School voor Entreeopleidingen, de School voor Begeleiding, Advies en Schakeltrajecten (BAS), (her)oriëntatietrajecten en schakeltrajecten taal voor jongeren die nieuw zijn in Nederland. De Meppel wordt met de gezamenlijke insteek van partijen (onderwijs, bedrijven, instanties) bovendien een belangrijke plek waar iedereen kennis kan maken met verschillende beroepen. Het wordt hiermee dé campus voor ontwikkeling in Den Haag Zuidwest.

Philip Nijgh, schooldirecteur Entreeopleidingen: “ We creëren binnen de Meppel eigenlijk een mini-ROC. Het unieke is dat er praktijkruimten worden ingericht voor álle branches waarvoor het ROC opleidt. Daar ben ik echt heel trots op”

Architect Timo van de Ven, Bureau Kroner Architecten: “Alles op de begane grond is praktijk en op de verdiepingen erboven theorie. Door het op deze manier in te delen, zorg je voor een klimaat waar kruisbestuiving kan plaatsvinden. Je ziet vaker wat anderen aan het doen zijn, kunt geïnspireerd worden door andere werkvelden en daar hopelijk ook weer van leren. We hebben de gebouwen dus niet gescheiden, maar in lagen opgebouwd.”

Wethouder Kapteijns: “Ik word heel enthousiast van wat hier wordt gerealiseerd. Dit is toch een deel van Den Haag waar het voor heel veel mensen net even wat moeilijker is om de kansen te krijgen die ze verdienen. Deze plek kan mensen het opstapje geven die ze nodig hebben. Daar gaan we met de stad als geheel heel veel profijt van hebben.”

Wethouder Balster: “De intentie die hier is maakt mij als wethouder heel erg trots. Dat dit een vertrouwde plek wordt voor kinderen, jongeren en volwassenen om weer een frisse nieuwe start te maken. Daar is in Den Haag Zuidwest behoefte aan.”

Ook ziet Maarten Bonarius, onderwijsdirecteur Bijzondere Voorzieningen ROC Mondriaan, kansen om kinderen in de buurt al op een jonge leeftijd te kunnen inspireren. “We willen met de Meppel meer zijn dan alleen een school. We willen echt iets kunnen betekenen voor Den Haag Zuidwest. Bijvoorbeeld door basisscholen uit te nodigen en kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de mooie beroepen die in de Meppel worden geleerd en beoefend.”

Duurzaamheid
Qua duurzaamheid werd er vanaf het begin al op alle fronten naar het best mogelijke gestreefd. De ramen zijn bijvoorbeeld van monumentenglas. Dat is hoogwaardig glas, met een hoge mate van isolatie en dezelfde werking als dubbel glas. Ook is het dak heel goed geïsoleerd. Aan het ‘jasje’ is dus heel veel verbeterd. Maar dat niet alleen, want er komen ook bijna 400 zonnepanelen op het gebouw. De ruimtes worden voornamelijk verwarmd en gekoeld met lucht. Door de lucht op een bepaalde temperatuur de ruimtes in te blazen, zorg je voor een fijne mate van comfort en dat is allemaal elektrisch. Daar kun je de zonnepanelen dan weer goed voor gebruiken.

Over de Meppel
Het schoolgebouw in Morgenstond is een rijksmonument uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Eerder waren de R.K. Technische School St. Paulus en het Haagsch Vakcollege in het pand te vinden. Ook was het tijdelijk het onderkomen van het Residentie Orkest.

Foto’s: Nikki Born